Sanenzo logo

 

 

 

 

Sandra Kosterman

Interview met Sandra Kosterman,
Sanenzo
Door:  Walter van de Lagemaat,
“The Write One”
 

 

 

 

“Levenskunst is te leren”

Wie is Sandra Kosterman?

“Ik ben iemand die vanuit een positieve en kritische levensinstelling mensen wil helpen meer uit het leven te halen. Kort samengevat is mijn missie: een betere kwaliteit van leven voor iedereen. Ik wil dat bereiken door te kijken waar iemands kracht ligt en deze te benutten. Mijn beroep is dus eigenlijk ”levenskwaliteitverbeteraar’.”

Waar komt je drive vandaan?

“Als kind al had ik een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkheid. ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden’, dat was en is mijn motto. Het feit dat ik later zelf lichamelijk beperkt werd (en voor langere afstanden een rolstoel moest gaan gebruiken), is richtinggevend geweest voor mijn specialisatie. Overigens beschouw ik mijn beperking als een gegeven dat bij mij hoort. Iets waarmee ik moest dealen om dit niet mijn leven te laten beheersen. Ik concentreer me dus vooral op waar mijn hart ligt en mijn mogelijkheden.”

Wat doet Sanenzo allemaal?

“Vanuit Sanenzo begeleid en coach ik mensen in hun levensproces. Ik ga graag samen met mensen op weg en laat ze ‘nieuwe’ mogelijkheden ontdekken in wat zij willen bereiken. Daarnaast ben ik inzetbaar als belangenbehartiger van mensen met een functiebeperking. Omdat ik me nu al ruim 20 jaar in de wereld van de gehandicaptenzorg begeef, heb ik een groot netwerk en een goed inzicht in de sociale kaart. Organisaties, maar ook particulieren kunnen mij dus inhuren voor specialistisch advies. Overheden kunnen mij bovendien inzetten als adviseur gehandicaptenbeleid. Als ervaringsdeskundige denk ik graag mee over oplossingen voor gehandicapten bij plannen voor ruimtelijke ordening en openbare gebouwen. Samen met een bouwkundig specialist kan ik u een gedegen advies uitbrengen. Dit voorkomt kostbare aanpassingen achteraf.”

 

“Ten slotte organiseer ik via Sanenzo ook sportprojecten voor mensen met een lichamelijke functiebeperking. Ik ben onder meer oprichter en voorzitter van de Landelijke Stichting ‘Gewoon’ Sport. Een stichting die op steeds meer plekken in Nederland sportprojecten organiseert voor mensen met een lichamelijke functiebeperking.”

Kortom: je zit niet stil en je maakt ook nog kunst, toch?

“Ja, ik schilder, mozaïek en maak beelden in brons en keramiek. Ik doe dat mijn hele leven al. Simpelweg omdat ik er blij van word. Sinds een jaar of tien verkoop ik mijn werk ook. Dat was niet mijn opzet. Maar het is fantastisch als anderen ontroerd of blij worden van mijn werk en dat werk in huis willen hebben. Ik benut mijn creatieve talenten ook voor Sanenzo. Zo huren patiëntenverenigingen mij bijvoorbeeld in voor zogenoemde ‘creatieve ontspanningsavonden’ waarop we onder meer schilderen en mozaïeken. Ook tijdens een vrijgezellenfeest, een kinderfeestje of een bedrijfsuitje kan ik voor een invulling zorgen. Vanuit mijn eigen woning verzorg ik wekelijks workshops aan kleine groepen.

Is kunst een methode om te stimuleren of te empoweren?

“Dat kan het zijn. Maar dat hoeft niet. In feite beschouw ik het leven ook als het maken van een kunstwerk. Want net als bij het maken van een schilderij moet ik in mijn leven ook bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen. Dat vraagt doorzettingsvermogen, moed, vakmanschap en bepaalde methoden en technieken. Ook moet ik het als kunstenaar doen met het materiaal dat ik tot mijn beschikking heb. Ik heb dus mogelijkheden, maar ook beperkingen. Het gaat erom dat je de mogelijkheden ziet en benut. Kijken naar wat je wel kunt en dat omzetten in iets moois: dat is voor mij de kunst van het leven, of wel ‘levenskunst’. Ik denk dat ieder mens dat in feite kan. Maar soms heb je daar hulp bij nodig. Die bied ik graag in de vorm van ondersteunende methodiek door mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en daarop te durven vertrouwen.”